Гарбузовий сік: жива аптечка у вільному доступі

Гарбузовий сік: жива аптечка у вільному доступі

    Що нам відомо про гарбуз, крім того, що з нього готують кашу? Але ж цей овоч, без перебільшення, є справжнім клондайком вітамінів. Гарбуз активно застосовується в кулінарії, народній медицині, косметології та дієтології. Серед усіх варіантів його застосування гарбузовий фреш – простий і швидкий спосіб поправити здоров’я.

    Розповідаємо, як вибрати гарбуз, щоб не розчаруватися в смаку, і ділимося перевіреними рецептами натуральних соків.

    Чим корисний гарбузовий сік

    Гарбузовий сік – це безумовна користь для нашого організму. Уже тільки яскравий зовнішній вигляд плоду піднімає настрій. Яскраво-помаранчевий колір овоча свідчить про те, що в його шкірці та м’якоті міститься багато каротиноїдів. Ці фітохімічні сполуки позитивно впливають на зір, покращують колір шкіри та використовуються для профілактики онкологічних захворювань.

    У гарбузі присутні також аскорбінова кислота, вітаміни А, В, Е, К, РР, залізо, кальцій, магній, кремній, цинк, калій і фтор. Такий склад робить помаранчевий овоч дуже цінним для здоров’я. Гарбузовий сік має лікувальні властивості. Його регулярне вживання сприяє:

    – зниженню “поганого” холестерину;

    – відновленню кишкової моторики та повноцінній роботі шлунка;

    – нормалізації загального метаболізму;

    – зміцненню судин і серцевого м’яза

    – очищенню шкіри від вугрового висипу і слідів запалень;

    – схудненню.

    Фреш із гарбуза благотворно впливає на склад крові, виступає в ролі природного імуномодулятора й антиоксиданту, виводить зайву жовч, токсини і шлаки. Свіжовичавлений напій має легкий сечогінний ефект, що допомагає гіпертонікам знизити і стабілізувати артеріальний тиск. Крім цього, гарбузовий сік – джерело енергії та надійна профілактика застудних і вірусних захворювань.

    Але за всієї доведеної користі соку з гарбуза обмеження для його вживання все-таки є. Наприклад, пити гарбузовий сік у разі цукрового діабету, гастриту, загострення виразкової хвороби потрібно дуже обережно і тільки під контролем лікаря. За перших ознак індивідуальної непереносимості та алергії його одразу необхідно прибрати з меню.

    Як правильно вибрати гарбуз для соку

    Не беріть плоди занадто великого розміру. Найкращий варіант – гарбуз до 7 кг. Перерослі гарбузи часто гірчать і відрізняються висушеною м’якоттю. Суха м’якоть може бути і в плодах, які при великому обсязі важать підозріло мало.

    Чим насиченіший гарбуз за кольором, тим він солодший. При цьому трапляються сорти з блідою і непримітною шкіркою, хоча й досить солодкі. Щоб не промахнутися зі смаком, краще відразу оцінювати колір його м’якоті.

    Обов’язково звертаємо увагу на щільність і цілісність шкірки. На ній не має бути жодних темних плям, вм’ятин і тріщин. Інакше це явна ознака того, що гарбуз почав гнити.

    Як приготувати гарбузовий сік

    Сам по собі гарбуз дуже поживний і ситний. Досить невеликої кількості яскраво-помаранчевої м’якоті, щоб втамувати відчуття голоду. Але, якщо ви хочете отримати більше користі від гарбуза, варто приготувати з нього сік. Для різноманітності рекомендується змішувати гарбузовий свіжовичавлений сік  з іншими овочами, фруктами і навіть зеленню.

    Для приготування свіжовіджатого соку потрібно вимити інгредієнти, нарізати їх на дрібні шматочки за розміром жолоба вашої соковижималки. Підготовлені продукти завантажуємо в соковижималку і віджимаємо. Якщо використовувати відцентровий апарат, знадобиться більша кількість продуктів. А ось у шнекової соковижималки вихід готового продукту вищий і користі в ньому зберігається набагато більше.

    Поради для приготування гарбузового соку

    1. Сік можна віджимати з будь-якого столового сорту гарбуза. Підходять навіть ті, які ви звикли використовувати для начинки пирогів і приготування каш.
    2. Перш ніж завантажити гарбуз у соковижималку, зріжте шкірку, щоб не пошкодити шнек соковижималки.
    3. Обов’язково виймайте з гарбуза насіння.
    4. Гарбуз добре поєднується з морквою, цитрусовими, ананасом, манго, яблуками, грушами, кабачками, цукіні, капустою, шпинатом і буряком.
    5. Із гарбуза потрібно вичавлювати сік у сирому вигляді. Не потрібно готувати гарбуз попередньо.

    Пропонуємо кілька оригінальних рецептів.

    Гарбузовий сік із яблуками

    Інгредієнти:

    – 1 кг гарбуза;

    – 0,5 кг яблук;

    – ½ середнього лимона.

    Яблучно-гарбузовий сік з імбиром

    Інгредієнти:

    – ½ м’якоті маленького гарбуза;

    – 1 червоне яблуко;

    – ½ лимона;

    – шматочок очищеного кореня імбиру.

    Цей простий рецепт ефективно піднімає настрій.

    Гарбузовий сік з апельсином

    Рецепт соку, який дуже подобається і дорослим, і дітям.

    Інгредієнти:

    – 0,5 кг стиглого гарбуза;

    – 2 апельсини.

    Очищаємо гарбуз від насіння та шкірки, нарізаємо м’якоть на дрібні кубики. Звільняємо від шкірки апельсин і завантажуємо продукти в соковижималку.

    Морквяно-гарбузовий сік: як готувати і чим він корисний

    Вітамінний комплекс, який міститься в морквяно-гарбузовому соку, бореться із застудними захворюваннями не гірше за цибулю та часник. Унікальне поєднання мікроелементів моркви й гарбуза виводить з організму солі важких металів і благотворно позначається на шкірі та стані зору. Також такий сік добре допомагає в разі захворювань печінки та серцево-судинних захворювань.

    Інгредієнти:

    – 4 великих моркви;

    – 2 кг мускатного гарбуза;

    – 50 г кураги.

    Як готувати

    Чистимо гарбуз і моркву, ріжемо на шматочки і завантажуємо в соковижималку. Курагу попередньо замочуємо в окропі, чекаємо, поки вона стане м’якою. Набряклу курагу додаємо в соковижималку. Усі продукти віджимаємо разом.

    Зберігати такий сік можна в холодильнику протягом 72 годин.

    За допомогою соковижималки можна зробити не менш смачний гарбузовий сік на зиму.

    Для цього вичавлюємо сік із довільної кількості моркви та гарбуза, додаємо цукор із розрахунку половина склянки на кожен літр соку. Доводимо на слабкому вогні до кипіння, варимо не довше 5 хвилин, знімаємо з плити й розливаємо в банки.

    Схожі публікації