Содержание
- У чому користь морквяного соку
- Прискорений метаболізм
- Поліпшення зору
- Поліпшення стану шкіри
- Зниження ризику розвитку онкологічних захворювань
- У чому користь морквяного соку
- Корисність морквяного соку для вагітних
- Поліпшення роботи мозку.
- Як приготувати морквяний сік
- Сік із моркви в блендері
- Готуємо напій у соковитискачі
- Протипоказання до застосування соку з моркви
- Підбиваємо підсумки
Морква – це відмінне джерело вітамінів, поживних речовин та клітковини. Щоб отримати всі ці корисні поживні речовини, необов’язково їсти цілу моркву кілограмами. Найпростіший спосіб додати моркву у своє меню – пити свіжий морквяний сік.
Численні наукові дослідження доводять тезу про те, що регулярне споживання морквяного соку надає сприятливий вплив на стан шкіри та зору. Сік з моркви сприяє також схуднення та зниження ризику розвитку онкологічних захворювань.
У чому користь морквяного соку
Фреш із моркви забезпечує організм калієм, вітамінами А, К і С. До складу морквяного соку входять також каротиноїдні пігменти лютеїн та зеаксантин, які діють як антиоксиданти. Антиоксиданти борються з нестабільними молекулами, які називаються вільними радикалами. Основним каротиноїдом у морквяному соку є бета-каротин, який відповідає за помаранчевий колір моркви. В організмі людини бета-каротин перетворюється на антиоксидант вітамін А.
Морковний сік – відмінний засіб для боротьби із зайвими кілограмами. В одній чашці свіжовіджатого фрешу міститься лише 96 калорій, 22 г вуглеводів та 9 г цукру.
Крім цього, вживання морквяного соку підвищує імунітет та покращує здоров’я очей та шкіри.
Прискорений метаболізм
Оскільки морквяний сік швидко насичує та містить мало калорій, введення цього соку в раціон та відмова від газованих солодких напоїв допоможе швидше схуднути. Сік із моркви збільшує секрецію жовчі, що значно прискорює метаболізм (обмін речовин). Жовч – це рідина, що виробляється жовчним міхуром для розщеплення жирів. Згідно з дослідженнями Trusted Source від 2006 року збільшення потоку жовчі прискорює метаболізм і сприяє зниженню ваги у лабораторних щурів. Аналогічний результат може бути досягнутий і людиною.
Поліпшення зору
Морква корисна для очей. Свіжий морквяний сік – відмінне джерело бета-каротину, вітаміну А, який є одним з найпотужніших антиоксидантів. Каротиноїди в морквяному соку захищають гангліозні клітини сітківки, запобігаючи цим ряду очних захворювань, наприклад: дегенерацію жовтої плями, катаракту і сліпоту. У моркві також багато лютеїну – антиоксиданту, що захищає сітківку від шкідливого світла. Дослідження, проведене 1994 року, показало, що лютеїн важливий для зниження ризику дегенерації жовтої плями, захворювання, що призводить до втрати зору.
Поліпшення стану шкіри
Якщо у вас бувають проблеми зі шкірою, такі як висипання або псоріаз, додайте в раціон свіжий морквяний сік. Напій допоможе покращити зовнішній вигляд та загальний стан вашої шкіри. Вітамін С у складі морквяного соку надає напою цілющі властивості. Склянка напою на день допоможе шкірі швидше відновитися після зовнішніх ран та травм. Лікувальними властивостями в морквяному соку має бета-каротин. Він видаляє вільні радикали та зменшує запалення шкіри, що прискорює процес загоєння. Ця біологічно активна речовина має фотозахисну властивість, оберігаючи шкіру від шкідливого впливу сонячних променів.
Зниження ризику розвитку онкологічних захворювань
Згідно з дослідженням, опублікованим у щотижневому науковому журналі Oncotarget, споживання моркви у великій кількості може зменшити ризик розвитку уротеліального раку (пухлина сечовивідних шляхів). Вчені виявили, що морквяний сік викликає зупинку клітинного циклу у ракових клітинах. Отримані дані свідчать про те, що морква і сік є відмінним допоміжним засобом у боротьбі з різними формами раку.
Американський автор бестселерів про голодування на соках Джей Кордич, у віці 20 років потрапив до клініки Макса Герсона для проходження лікування від ракового захворювання. Там протягом двох тижнів Джей харчувався виключно соком із моркви, і хвороба відступила. Каротиноїди зміцнили ослаблений імунітет та включили власні захисні механізми організму.
Але важливо пам’ятати, що вживання одного соку не здатне вилікувати людину від захворювання. Терапія в онкології завжди комплексна і проходить лише під наглядом фахівця.
У чому користь морквяного соку
Корисність морквяного соку для вагітних
Пити свіжий морквяний сік корисно під час вагітності та після пологів. У яскраво-оранжевому овочі багато кальцію, фолієвої кислоти, калію, магнію та вітаміну А. Кальцій допомагає плоду формувати міцні кістки та хрящі, а фолієва кислота запобігає вродженим дефектам.
Американський коледж акушерів і гінекологів (ACOG) рекомендує вагітним і жінкам, що годують, вживати 1000 міліграмів кальцію на добу.
Вітаміни С та А в морквяному соку також діють як потужні антиоксиданти. Вони захищають майбутню матір та дитину від вільних радикалів, зміцнюють імунну систему. У цьому значно знижується ризик внутрішньоутробних інфекцій.
Поліпшення роботи мозку.
Бета-каротин у морквяному соку також може покращити когнітивні функції мозку та знизити ризик вікових проблем, пов’язаних із погіршенням пам’яті та деменцією. Окисний стрес (пошкодження клітин мозку) виникає, коли мозок і нервові клітини не відновлюються. Цей процес серйозно послаблює провідність нервових закінчень та робота мозку помітно погіршується. Однак бета-каротин у моркві може кардинально змінити ситуацію та покращити пам’ять.
В одному американському дослідженні робітники, які зазнавали шкідливого впливу свинцю, отримували 10 міліграмів бета-каротину протягом 12-тижневого періоду. Експеримент показав, що такі заходи допомагають боротися з токсичною дією важких металів та окислювальним стресом.
Як приготувати морквяний сік
Приготувати сік з моркви можна двома способами: у блендері та соковитискачі. У першому випадку доведеться повозитися. Другий спосіб набагато швидший. Ви використовуєте той девайс, який вам доступний. У будь-якому випадку напій виходить корисним.
Сік із моркви в блендері
Приготуйте овочі для подрібнення, покладіть в блендер. Додайте пів склянки води, щоб легше було збивати. Збивайте на високій швидкості до отримання пюре з однорідної маси. В результаті у вас вийде консистенція смузі.
Тепер процідіть сік через дрібне сито чи марлю. М’якуш можна заморозити й додавати в сік у вигляді кубиків льоду, або використовувати як компост для добрива рослин. Додайте лимонний сік, який зробить аромат напою яскравішим.
Готуємо напій у соковитискачі
Цей рецепт набагато простіший. Вам потрібно лише вимити та почистити овочі та скласти їх у соковитискач. Тут можуть бути відмінності тільки у вигляді соковитискача. Відцентровий апарат віджимає фреш на високих обертах і вміст чаші нагрівається. Під впливом високої температури багато корисних речовин із соку зникають.
Зате шнековий соковитискач працює повільно і віджимає дуже дбайливо. Всі вітаміни, мінерали, фітонутрієнти та ензими, що містяться в моркві, залишаються у склянці вашого ідеального соку.
Протипоказання до застосування соку з моркви
Але, попри те, що сік з моркви корисний здоров’ю завдяки достатку поживних речовин, його важливо пити в помірних кількостях. Фруктові або овочеві фреші практично не містять клітковини, тому вони не дуже поживні. Тому не є заміною повноцінного харчування. Крім того, через надмірне споживання бета-каротину, шкіра може тимчасово придбати легкий жовтуватий або помаранчевий відтінок. Саме цей вітамін надає моркві її характерного кольору. Не треба пити морквяний сік до помаранчевих долонь. Щоб уникнути небажаної каротинодермії (зміна кольору шкіри), варто випивати за добу не більше 250 мл морквяного соку на добу.
Підбиваємо підсумки
Морквяний сік зміцнює імунну систему, фізичне та психічне здоров’я, покращує зір та прискорює обмін речовин, сприяє досягненню оптимальної ваги, ефективний при занепаді сил та анемії. Одна склянка морквяного фрешу є концентратом усіх корисних речовин, що містяться у п’яти морквинах.
There are no reviews yet.