Содержание
Полиці продуктових магазинів ломляться від великого вибору фруктових соків, нектарів та напоїв із різними смаками. Більшість із нас при виборі напою орієнтується саме на смак: апельсиновий, яблучний, ягідний, мультифруктовий. І часто ми навіть не дивимося, що купуємо: сік, напій, нектар.
Але якщо ви дбаєте про здоров’я або просто хочете знати, що п’єте, слід розуміти, що різниця між напоями є. І дуже велика.
У статті поговоримо, чим відрізняються сік, нектар та фруктовий напій, та з’ясуємо, що краще пити для здоров’я: сік чи нектар.
Фруктовий сік
Сік – це 100% натуральний продукт, який виробляється шляхом екстракції (вилучення) або віджимання рідини із фруктів та овочів. У його складі немає ароматизаторів та добавок. Зате багато вітамінів, мікроелементів та інших корисних організму речовин.
Більш поживними вважаються овочеві фреші. Вони містяться залізо, магній, кальцій, клітковина, бета-каротин. Для покращення смаку в овочеві соки додають цукор, мед, сіль, трави, лимонну кислоту та інші спеції.
Але ціннішими є свіжі соки з вмістом фруктових частинок. Важливою умовою будь-якого фрешу є відсутність штучних барвників, ароматизаторів та консервантів.
Виготовляються соки в домашніх та промислових умовах. Щоб приготувати фреш будинку, достатньо мати соковитискач. Завантажте в агрегат відразу кілька видів фруктів або овочів та отримайте смачний та корисний мікс.
Виробництво соку у промислових масштабах починається з вирощування якісної продукції. Для переробки відбираються лише зрілі та непошкоджені плоди, які вирушають прямо на завод. Після обробки та віджиму фруктів та овочів сік пастеризується, щоб він довше міг зберегти свою свіжість, а також усі поживні речовини.
Більшість соків, які ми з вами можемо знайти на прилавках магазинів, виготовляються із фруктового концентрату. Фруктів у такому соку має бути не менше 85%. Кількість цукру не повинна перевищувати 15 г на літр напою. Виробники збагачують напої вітамінами та мінералами: калієм, магнієм, кальцієм. Інформація про вміст напою будь-яких компонентів повинна знаходитися на упаковці.
Нектар
Головна відмінність нектару від натурального соку в тому, що нектар – це розбавлений водою фруктовий сік, в якому присутні добавки, підсолоджувачі, лимонна кислота. Кількість фруктів у нектарі становить від 25 до 99%, цукру – не більше 200 мл/л. А ось консервантів та ароматизаторів у нектарі бути не повинно. Якщо на упаковці напою написано «Без цукру», то замість цукру в ньому присутні підсолоджувачі.
Сік багатьох фруктів у чистому вигляді не вживають. Наприклад, з абрикосів, персиків та груш може виходити дуже густий сік. Фреш із вишні має підвищену кислотність. Тому такі фреші розбавляються водою, цукром та іншими добавками. І правильно такий напій називати не соком, а фруктовим нектаром.
Кількість соку в нектарі також залежить від типу фруктів і має бути не меншою від прийнятих у харчовій промисловості норм:
- яблука, груші, персики, апельсини, ананаси – 50%;
- ожина, малина, полуниця, абрикоси – 40%;
- вишня – 35%;
- агрус, злива, журавлина — 30%;
- вонь, лимони, банани, манго, гранати та ін. — 25%.
Такі пропорції впливають на колір та смак нектару.
Фруктовий напій
Найменше натуральної сировини знаходиться у фруктовому напої. Кількість фруктів та овочів у цьому продукті становить від 25 до 30%, решта – вода. Також у напій додають барвники, ароматизатори, консерванти та цукор. Такі інгредієнти зменшують користь питного продукту, адже разом з ним до організму надходить велика кількість порожніх калорій.
Єдина перевага фруктового напою — низька ціна. Справді, цей продукт має попит серед споживачів. Популярністю користуються апельсиновий, яблучний, мультивітамінний сік, які фасуються в картонні упаковки, скляні та пет-пляшки.
Фруктовий напій майже не містить вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Тому пити його можна тільки хіба що для вгамування спраги. Хоча і з цим фактом можна посперечатися. Адже підсолоджувачі, що містяться в напої, весь час викликають бажання пити.
Що краще пити: сік чи нектар?
Сік та нектар – різні напої, які по-різному задовольняють потребу організму у вітамінах та мікроелементах. Найкориснішим напоєм вважається непастеризований фруктовий сік. Він не тільки вгамує спрагу, але й забезпечить організм вітамінами, мінералами, антиоксидантами та клітковиною.
У напої, який не піддавався термічній обробці, зберігаються майже всі речовини натуральних продуктів. Крім того, в натуральному соку немає води, підсолоджувачів, ароматизаторів та консервантів. До вашого організму не потрапить багато зайвого цукру.
Не варто недооцінювати і користь нектару, приготовленого в домашніх умовах. Багато соків неможливо пити у чистому вигляді. Наприклад, сік із смородини дуже кислий, а сік із банана – надто густий. Такі фреші розбавляють водою.
А ось часте вживання пастеризованих магазинних соків не приносить організму жодної користі. Велика кількість цукру, підсолоджувачів, барвників, консервантів шкідлива організму. Навіть якщо ви хочете просто вгамувати спрагу, то краще вибрати звичайну воду, ніж пакетований сік. Нехай у воді немає вітамінів та мінералів, зате й шкоди від неї теж немає.
Питання та відповіді
Який сік найбільш поживний?
На поживність соку впливає його тип. Найпоживніші — непрозорі, з м’якоттю або шматочками фруктів. Якщо ви прагнете зробити свіжий сік прозорим, знайте: він втратить частину корисних компонентів і більшу частину клітковини.
Що поживніше: соки чи нектари?
Соки поживніші, ніж нектари. Тому що у натуральному соку міститься 100% натуральних компонентів, а у складі нектару від 25 до 80% фруктів та овочів.
Які соки поживніші: фруктові чи овочеві?
Поживнішими є овочеві соки. Напої з овочів містять багато заліза, кальцію, магнію, бета-каротину, фолієвої кислоти, клітковини. Дуже корисні свіжі соки з моркви, буряків, томатів.
Як обрати сік у магазині?
Якщо ви вирішили все-таки придбати пакетований сік, уважно вивчіть інформацію від виробника на упаковці. Найбільше варто звернути увагу на те, з чого виготовлений сік (концентрат чи свіжі фрукти). Також дізнайтеся кількість фруктів, чи є у напої підсолоджувачі, термін придатності, умови зберігання. Чим більше інформації на етикетці, тим впевненіше можна бути як продукт.
There are no reviews yet.