Содержание
Щоб відновити та захистити організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, людина потребує натурального харчування. І природний сік – найважливіший компонент такого харчування. Чим більше зелених овочів буде в нашому раціоні й чим різноманітнішим буде набір фруктів, тим ефективнішим буде процес оздоровлення організму.
І ось перед нами постає питання: купити сік у пакетах у найближчому супермаркеті чи витратити час і віджати його самостійно?
Магазини пропонують дуже великий вибір пакетованих соків. Нам не потрібно вибирати стиглі фрукти та овочі, мити їх, чистити, чекати, поки соковитискач приготує соковитий напій. Достатньо протягнути руку, взяти пакет чи пляшку з улюбленим смаком і можна пити. Весь трудомісткий процес за нас зробили вже на заводі.
Але коли ми читаємо на упаковці склад напою, хочеться піти у відділ побутової техніки, купити соковитискач та зробити сік удома.
З чого роблять сік у пакетах?
Спочатку розберімося, які соки в пакетах ми можемо зустріти на прилавках:
- Відновлений сік – роблять із концентрату фруктів, овочів або ягід. До концентрату додають воду, потім пастеризують.
- Нектар складається з м’якоті плодів, лимонної кислоти, води, смакових добавок.
- Сокомісткі напої — просто вода, лимонна кислота, підсилювачі смаку.
Якість цих напоїв залежить від сировини. І ми не можемо знати, наскільки зрілі та цілі фрукти та овочі були використані для їх виготовлення. Недобросовісні виробники нерідко для економії коштів як сировину використовують зіпсовані та підгнилий плоди.
Хоча загалом соки в пакетах — це зручно. Купив, випив, а головне – недорого і мити соковитискач не потрібно. У той час як на приготування корисного свіжого соку потрібно витратити значно більше часу і грошей. А іноді навіть потрібно прикласти й фізичну силу, якщо, наприклад, у вас ручний соковитискач.
Так що краще: пити свіжі соки або соки з пакетів?
Щоб розібратися в цьому питанні, порівняємо натуральні та пакетовані соки за основними показниками.
Вміст цукру
Цукор у великій кількості веде до пошкодження судин і, як наслідок, до склеротичних змін. Його велика кількість в організмі сприяє розвитку ожиріння, серцево-судинних захворювань та інших проблем зі здоров’ям.
Сік у пакетах
У 500 г пакетованого соку міститься 150 гр цукру. Це означає, що випиваючи пакет соку, ви з’їдаєте три столові ложки цукру. Це очевидний перебір.
Натуральний сік
А ось вживаючи корисний свіжий сік, ви самі контролюєте солодощі. Тому що ви самі можете змішувати солодкі та несолодкі інгредієнти.
Глікемічний індекс
Глікемічний індекс відповідає за вміст цукру у крові. Високий індекс показує, що рівень цукру в крові підвищується швидко і йде викид інсуліну. Це посилює почуття голоду та призводить до збільшення ваги.
Пакетований сік
У пакетованому соку високий глікемічний індекс є неминучим, тому що в ньому багато цукру. Такі напої сприяють порушенню обміну речовин, що надалі призводить до ожиріння.
Натуральний сік
Коли ви робите сік самостійно, ви можете самі вибирати комбінації продуктів. Додаючи в сік зелень та деякі, ви знижуєте глікемічний індекс. Тому такий сік завжди буде кориснішим.
Вітаміни
Без вітамінів наш організм не повноцінно функціонуватиме. Ці компоненти дуже важливі для здоров’я, адже вони підтримують енергетичний потенціал та формують імунну систему.
Пакетований сік
Після пастеризації, додавання консервантів, барвників, смакових добавок та ароматизаторів у пакетованому соку залишається мало корисних компонентів, у тому числі вітамінів.
Натуральний сік
Але при самостійному віджиманні корисних речовин у соку залишається більше, тому що краще зберігається початкова користь рослин.
Але тут важливий момент. Має значення, яким способом ви готуєте сік. Яку соковитискач при цьому використовуєте. Адже нам необхідно, щоб у соку максимально збереглися всі вітаміни, мінеральні речовини та ензими.
Як приготувати корисні свіжі соки самостійно?
Приготувати смачний і корисний сік без соковитискача не вдасться. Але й у цьому питанні не все так просто. Тому що вибір побутової техніки дуже великий, а як вибрати саме те, що вам потрібно. Розгляньмо.
Ручний соковитискач
Найпростіший агрегат. Щоб отримати склянку соку, потрібно не тільки помити, почистити та порізати фрукти, але ще й самому покрутити ручку соковитискача. Іноді доводиться застосувати чимало фізичної сили.
Плюси: дешево коштує, не споживає електроенергію, якщо щодня готувати соки, можна підкачати біцепси.
Мінус: багато відходів, у яких залишається сік, тому виходить мало соку. Довго вичавлювати сік, а потім мити й сушити.
Відцентрові (центрифужні)
Такі соковитискачі отримують сік методом натирання продуктів на дуже високій швидкості (від 300 000 об/хв). Використання дуже просте: помив, порізав фрукти, склав та ввімкнув. Сік готовий.
Плюси: не потрібно докладати великих фізичних зусиль, щоб отримати склянку соку, ціна на такий соковитискач доступна багатьом.
Мінус: в процесі виробництва через нагрівання руйнуються корисні речовини, споживає електроенергію.
Шнековий соковитискач
Шнекова технологія – це дбайливий віджим без нагрівання та окислення соку. Сік віджимається через стискання плодів. Процес максимально близький до ручного віджиму, але значно ефективніший. Продукти у процесі віджиму не окислюються. Вітаміни, мікроелементи, фітонутрієнти та ензими залишаються у вашій склянці соку.
При цьому вони універсальні – віджимає всі овочі, ягоди, фрукти, коренеплоди та зелень. Роблять горіхове, соєве та вівсяне молоко.
Плюси: віджимають із плодів практично всю вологу, мало відходів, зберігають максимум корисних речовин. Можна вичавлювати сік навіть з горіхів.
Мінус: коштує дорого.
Що важливо пам’ятати
Разом зі свіжим соком ви отримуєте всі поживні й корисні речовини з продуктів, які ви поклали в соковитискач. Виходить живий напій із природних продуктів. Склад та смак залежать тільки від ваших уподобань.
Цілющий, натуральний сік виводить з організму токсини та очищає організм на клітинному рівні, наповнює його енергією, здоров’ям, продовжує життя.
Ми те, що ми їмо та п’ємо. І кожному самому вирішувати, чим наповнити свій організм: природними вітамінами, ензимами та мікроелементами, або консервантами та хімічними барвниками.
There are no reviews yet.