Содержание
Чи замислювалися Ви про ту різноманітність у харчуванні, яке дає сік? А також про вітаміни, антиоксиданти й мінерали, що містяться в ньому?
Свіжий сік не тільки чудово втамовує спрагу, але і позитивно впливає на організм. Якщо у вас вдома з якихось причин ще немає соковитискача, саме час для правильних інвестицій. Для новачків у світі соків ми підготували короткий посібник, який допоможе визначитися у виборі соковитискача.
На сучасному ринку є два основні види соковитискачів – центрифужні та соковитискачі для соків холодного віджиму, відомі ще як шнекові. Вибираємо соковитискач насамперед виходячи з того, що хочемо отримати від соку.
Шнековий соковитискач Hurom проти центрифужного соковитискача
Центрифужний соковитискач
Відцентровий або центрифужний – цей тип соковитискачів вам ймовірно більш знайомий, оскільки до недавнього часу він був популярнішим за шнекові. Принцип роботи центрифужного соковитискача простий: після завантаження інгредієнти потрапляють у відсік із лезами, де під впливом відцентрової сили сік відокремлюється від м’якоті. Потім м’якоть (макуха) і сік направляються у два окремих контейнери.
Залежно від моделі, центрифужні соковитискачі можуть бути з досить широким завантажувальною шийкою і кількома швидкостями на вибір. Такі соковитискачі, завдяки своєму швидкісному режиму роботи, дозволяють готувати великі обсяги соку за короткий проміжок часу. Інша перевага полягає в тому, що центрифужні соковитискачі, як правило, дуже доступні за ціною.
Але якщо розібратися, що закладено в цю ціну, то можна зрозуміти, що купуючи центрифужний соковитискач, ви втрачаєте більше, ніж купуєте.
Порівняння шнекового та центрифужного соковитискача
- Матеріали корпусу.
Матеріали корпусу більшої частини центрифужних соковитискачів – недорогий пластик та скло. При частому використанні таких недовговічних матеріалів є велика ймовірність того, що прилад довго не прослужить. Шнекові соковитискачі бренду Hurom спочатку проектуються так, щоб прослужити довше, ніж кілька років. Наприклад, шнек Hurom відлитий з високоефективного полімеру Ultem, що використовується в Європі та США як заміна металу в різних галузях. До того ж, корпуси моделей Hurom HZ та HW виготовлені з нержавіючої сталі, основна якість якої – довговічність.
- Потужність соковитискача.
Для того, щоб центрифужний соковитискач швидко готував сік, її лезам потрібно здійснювати 10 000 – 40 000 оборотів за хвилину, при цьому споживана потужність найслабшого такого агрегату не менше 350 Вт, а в середньому, як правило, 1500 – 20 потужності кімнатного електрообігрівача або шліфувального верстата. А тепер уявіть, що ви балуєте себе найсмачнішими соками щодня, який рахунок за електроенергію вам прийде наприкінці місяця? Для порівняння: потужність шнекових моделей Hurom не перевищує 200Вт.
- Рівень шуму.
Швидкий режим роботи центрифужного соковитискача передбачає високий рівень шуму 65-90 дБ, що, згідно з європейськими стандартами, є вище прийнятої норми не тільки для житлових, але й для офісних приміщень. Навряд чи вдасться приготувати сік на сніданок для всіх членів сім’ї, не розбудивши їх при цьому. Інша справа повільні шнекові соковитискачі Hurom, рівень шуму яких ніколи не перевищує 59 дБ.
- Тепло від лез.
Основна проблема відцентрованого соковитискача – це тепло від лез, які окислюють поживні речовини з фруктів і овочів, що віджимаються. Таким чином, на виході ви отримуєте менш живильний сік, ніж сік з такої ж кількості фруктів та овочів, приготовлений на соковитискачі шнека.

Який сік хочете?
Якщо, наприклад, говорити про яблучний сік, то через швидкісне обертання металевих лез збільшується площа дотику м’якоті яблука та кисню. В результаті такого окиснення втрачається вітамін С. Не варто готувати свіжі соки з коренеплодів, листових овочів, граната, горіхів і паростків пшениці, так як центрифужний соковитискач не настільки універсальний, щоб якісно віджати з них сік.
- Зберігання соків у холодильнику.
Соки, приготовлені на центрифужних соковитискачів необхідно пити відразу, оскільки зберіганню в холодильнику вони не підлягають. До того ж після приготування такого соку, вас, швидше за все, збентежить багата кількість піни в склянці або трохи засмутить швидке розшарування напою.

Сік холодного віджиму та сік приготований з високою швидкістю обертання
Можливо, центрифужний соковитискач – це і є ваш вибір, якщо вам на швидку руку необхідно приготувати сік у домашніх умовах, і випити склянку перед роботою, не дуже дбаючи про те, наскільки якісною та корисною вона буде.
Відцентрові соковитискачі підходять людям без особливих претензій до корисних властивостей соку та якості кухонної техніки, а також тим, хто хоче недорогий прилад, що віджимає лише певний перелік фруктів та овочів.
Шнековий соковитискач
Шнекові соковитискачі належати до соковитискачів нової концепції та форми. Зараз цей зручний пристрій стає все більш поширеним завдяки якості соку, який вони дають на виході й тільки позитивним відгукам покупців.
- Соки холодного віджиму.
Свіжовичавлені соки з повільної шнекового соковитискача називають «соками холодного віджиму», оскільки тут сік не нагрівається і дбайливо віджимається шнеком, імітуючи рухи руки, що здавлює фрукт. Концентрація поживних речовин у такому соку висока завдяки тому, що шнек рухається набагато повільніше, а значить, генерується менше тепла і, як наслідок, знижується ризик окиснення.

Сік Hurom близький до природи
- У чому переваги холодного віджимання?
Повільніший темп віджиму означає, що в процесі приготування виробляється менше піни, яку ви потім питимете. Сік, приготовлений за технологією холодного віджиму, можна зберігати деякий час у холодильнику або взяти з собою на роботу, на відміну від соків з центрифужного соковитискача. Хоча найкорисніше, звичайно ж, випити сік відразу після приготування.
Шнековий соковитискач використовує гвинтовий прес, тобто, шнек, для повільного здавлювання та подрібнення фруктів та овочів. Отримана «кашка» проштовхується через сито з дрібними осередками, щоб відфільтрувати та отримати сік без м’якоті. Шнекові соковитискачі універсальні, і відмінно підходять для приготування соку з листової зелені та горіхів, чого зазвичай не можуть зробити центрифужні соковитискачі. Оскільки шнековий соковитискач витягує більше соку, ніж центрифужний з тієї ж кількості продуктів, то макуха буде набагато сухіша.

Технологія холодного віджиму Hurom
Незаперечним аргументом є те, що шнекові соковитискачі працюють набагато повільніше, ніж центрифужні. Так, в середньому при 43 оборотах шнека за хвилину, такий соковитискач дійсно повільніший. Але, якщо для вас ключовим моментом є саме швидкість приготування соку, то в моделях HAI і H200 є відмінні риси. Обидва види мають унікальну «розумну шийку», в яку ви можете завантажити інгредієнти, а потім увімкнути прилад. І поки ви збираєтеся на роботу, домашній соковитискач все зробить сама!
- Моментальне очищення соковитискача.
Чищення приладів Hurom не забере у вас багато часу, у класичній серії використовується гладке сито, де отвори зроблені лазером і дуже легко промиваються, в полегшених моделях Н100 та Н200 проціджування соку відбувається не за допомогою стандартних сит, а завдяки фільтрам-решіткам. Помити таку систему займе лічені секунди просто поставте деталі під проточну воду.

Легке очищення за 50 секунд
Універсальність шнекових соковитискачів Hurom.
Ще однією найважливішою перевагою соковитискачів шнекових є їхня універсальність. На противагу нераціональним рекомендаціям купити соковитискач шнекову горизонтальний шнековий для зелені, і центрифужну для м’яких фруктів та цитрусових, можна відповісти, що повільні соковитискачі Hurom справляються з будь-яким завданням, чи то сік із зелені, паростків пшениці, цитрвусових, твердих овочів, фруктів та ягід з дрібними кісточками (гранат, виноград). Якщо ви прихильник рослинного молока, то зручно вибрати для дому шнековий соковитискач Hurom, за допомогою якої можна готувати напої із сої та горіхів.
Якщо сказати про шнековий соковитискач загалом, то це той електроприлад, який у довгостроковій перспективі може виявитися вигіднішим придбанням, ніж центрифужний соковитискач, незважаючи на свою вищу ціну.
Для того, щоб Вам було легше визначитися який соковитискач краще вибрати, підсумуємо, і розглянемо характеристики у вигляді таблиці, для аналізу та об’єктивного розуміння що краще, соковитискач шнековий або відцентровий.
Центрифужні соковижималки | Шнековий соковитискач Hurom | Швидкість обертання | 10-40 тис. | 43-120 |
Максимальна потужність | 2000 – 2500 Вт | 200 Вт |
Рівень шуму | шумні | тихі |
Макуха | Вологий або дуже мокрий | Вологий, більш сухий |
Категорія продуктів | Цитрусові та м’які фрукти |
Універсальна |
Якість соку та концентрація поживних речовин |
Нижче за середнє |
Висока |
Терміни зберігання готового соку | 20-30 хвилин | 2-3 діб |
There are no reviews yet.